Home > Als er ruzie in de familie is

 

Het komt in de beste families voor: onenigheid. Kinderen die een moeizaam contact met (een van) hun ouders hebben, broers en zussen die elkaar niet kunnen luchten of zien. Dit is al verdrietig genoeg bij leven en welzijn, maar bij een overlijden kan het extra spanningen opleveren. Hoe krijg je het dan toch voor elkaar om het afscheid in redelijke harmonie te laten verlopen?
Natuurlijk ben ik als uitvaartbegeleider geen familiemediator, maar ik kan het proces rond de uitvaart wel in rustiger vaarwater proberen te leiden. Ik ga graag om tafel met gezinsleden om duidelijk te krijgen wat de pijn en irritaties zijn en te zoeken naar oplossingen waarmee iedereen vrede kan hebben. Soms is hier meer voor nodig dan één gesprek, maar het kan zeer waardevol zijn om verstoorde verhoudingen op dezelfde lijn te krijgen.
De beste manier om meningsverschillen over een uitvaart binnen de perken te houden, is je wensen vooraf vast te leggen. Zeker als je weet dat er gevoeligheden bestaan tussen je kinderen en je (nieuwe) partner of tussen je kinderen onderling. Het lost de ergernissen misschien niet op, maar het geeft wel duidelijkheid. Ga dit niet uit de weg in de hoop dat je nabestaanden er met elkaar uit zullen komen. De kans dat de bom definitief barst, is een stuk groter. Want wie weet heb je tegen kind A weleens iets anders gezegd dan tegen kind B. Een uitvaartbegeleider kan je hierbij helpen.
Zelfs als bij jouw familie alles koek en ei is, is het verstandig om – in ieder geval in grote lijnen – op papier te zetten hoe jij je afscheid voor ogen hebt. Het geeft je geliefden meer ruimte om met elkaar te rouwen. Een mooi cadeau…

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent