Meest gestelde vragen 

Wat moet ik doen na een overlijden?

Uitvaartbegeleiding Mara is 24 uur per dag 7 dagen per week telefonisch bereikbaar. U mag altijd bellen, ongeacht het tijdstip. Samen bepalen we dan wanneer en waar wij afspreken en wat er op dat moment nodig is. Tijdens het eerste telefonische contact en gesprek bespreken we de belangrijkste zaken:

  • Waar is de overledene op het moment dat u belt;
  • Is de (huis)arts al geweest;
  • Waar zal de overledene worden opgebaard;
  • Wilt u helpen met laatste verzorging;
  • Keuze begraven of cremeren;
  • De begroting voor de kosten van de uitvaart.

Moeten we direct op de eerste dag alles regelen en beslissen?

De eerste grote lijnen voor het afscheid worden vaak op de dag van het overlijden besproken. Zoals de keuze van begraven of cremeren. De locatie waar het afscheid zal plaatsvinden en of er een condoleance plaatsvindt voorafgaand aan de dag van het afscheid.

In de dagen die volgen, bespreken wij stap voor stap de details voor het afscheid. Denkt u bijvoorbeeld aan de vraag: wie draagt de kist, professionele dragers, familie of vrienden? Wilt u als naasten als eerste of als laatste afscheid nemen aan het graf? Zal er een ritueel plaatsvinden, dan wel kerkelijk of niet-kerkelijk. Het vertonen van foto's, en welke vorm van (live)muziek?

Wat doet Uitvaartbegeleiding Mara?

Ik luister in deze dagen naar uw wensen, vertel wat mogelijk is en help u bij het maken van soms lastige keuzes. Zo bereiden we samen met elkaar een persoonlijk afscheid van uw dierbare voor.

Kan ik vooraf al mijn wensen vastleggen bij Uitvaartbegeleiding Mara?

Jazeker, dat kan en u kunt zelf uw wensen op papier zetten en een gratis kunt hier een ‘laatste wens’ boekje aanvragen. Maar misschien vindt u het ook prettig om te horen wat allemaal kan en mag rond een begrafenis of crematie. Als dat zo is, kunnen we geheel vrijblijvend en kosteloos een afspraak maken voor een ontmoeting. U vertelt mij wat u belangrijk vindt in het leven en ik laat u zien welke mogelijkheden er zijn om uw uitvaart vorm te geven. Denk hierbij aan locaties, rituelen, opbaren, vervoer, bloemen en meer.

Indien u dit wenst, maak ik naar aanleiding van ons gesprek een kostenbegroting. Tijdens het gesprek zult u merken dat er veel valt te kiezen en dat is mooi. Want hoe persoonlijker een uitvaart is, hoe meer troost ervan uitgaat.

Lidmaatschap of uitvaartverzekering?

Hebt u een lidmaatschap bij een uitvaartvereniging of een uitvaartpolis, dan kan ik die voor u checken en een kostenbegroting maken zodat u precies weet of u voldoende bent verzekerd.

Mag ik meehelpen met de laatste verzorging?

Voor nabestaanden kan het fijn zijn om bij de laatste verzorging zelf te doen, al dan niet met mijn hulp. Mocht het om welke reden dan ook niet mogelijk zijn om dit zelf te doen, dan geef ik samen met mijn collega de laatste verzorging. Denkt u bij de laatste verzorging aan het uitzoeken van de kleding, het wassen van het lichaam, het insmeren met bodylotion, scheren, nagels knippen, haren kammen en het aanbrengen van make-up.

Waar kan de overledene worden opgebaard?

Opbaren kan op verschillende plekken. Thuis, in de woning van een familielid of vriend, in een uitvaartcentrum naar keuze, een rouwkamer van de kerk of de uitvaartvereniging of in een (tijdelijk te plaatsen) tuinhuis.

Een voordeel van thuis opbaren, kan zijn dat de nabestaanden zonder afspraak in alle rust afscheid kunnen nemen. Een thuisopbaring kan in bijna alle gevallen. Bij een opbaring in een uitvaartcentrum of rouwkamer kunnen de nabestaanden op afspraak afscheid nemen. Soms heeft een uitvaartcentrum een 24-uurskamer. In dit geval krijgen de nabestaanden een sleutel/code en kunnen zij 24 uur per dag langskomen.

Hebt u meer vragen?

Ik kom graag geheel vrijblijvend bij u langs of u bent welkom bij mij op kantoor Gezondheidscentrum De Kerk, Spierdijkerweg 106 te Spierdijk.

Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u hier vrijblijvend al uw vragen stellen, een afscheid (voor)bespreken, de vele informatiefolders bekijken of eens een informatiebijeenkomst bijwonen.

Zie de agenda voor meer informatie over de verschillende informatiebijeenkomsten en lezingen.

foto mag gebruikt
YVF-190627-Sjaak-Afscheid-209
Koen 3
YVF-190627-Sjaak-Afscheid-219

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent