Na het overlijden

Home > Na het overlijden

Na het overlijden

Na een overlijden moet veel worden geregeld.
Wees u ervan bewust dat er een sneltrein op gang komt nadat u de huisarts of uitvaartbegeleider heeft gebeld. Neemt u daarom de tijd die u nodig heeft, misschien wilt u wachten op familie of vrienden of in alle rust even alleen zijn met uw dierbare.

Bij een overlijden thuis belt u, zodra u daar aan toe bent, altijd eerst de huisarts. Daarna kunt u, dag en nacht, contact met mij opnemen, in overleg spreken wij af wanneer ik waar naar toe kom.

De laatste verzorging

Ik zal u vragen of wil wilt helpen bij de laatste verzorging. Denkt u bij de laatste verzorging aan het uitzoeken van de kleding, het wassen van het lichaam het insmeren met bodylotion, scheren, nagels knippen, haren kammen en make up aanbrengen.

Voor nabestaanden kan het fijn zijn om bij de laatste verzorging zelf te doen, al dan niet met mijn hulp.
Mocht het om welke reden dan ook niet mogelijk zijn om dit zelf te doen, dan geef ik samen met mijn collega de laatste verzorging.

Het bespreken van de uitvaart

De eerste grote lijnen voor het afscheid worden vaak op de dag van het overlijden besproken. Zoals de keuze van begraven of cremeren. De locatie waar het afscheid zal plaatsvinden en of er een condoleance plaatsvinden voorafgaand aan de dag van het afscheid.

Stap voor stap, dag voor dag.

In de dagen die volgen bespreken wij stap voor stap de detail voor het afscheid. Denk u bijvoorbeeld aan, wie draagt de kist? Professionele dragers, familie of vrienden. Wilt u als naasten als eerste of als laatste afscheid nemen aan het graf. Zal er een ritueel plaatsvinden, dan wel kerkelijk of niet-kerkelijk. Het vertonen van foto's, en welke vorm van (live)muziek.

Ik luister in deze dagen naar uw wensen, vertel wat mogelijk is en help u bij het maken van soms lastige keuzes. Zo bereiden we met elkaar een uniek afscheid van uw dierbare voor.

Opbaren
Opbaren kan op verschillende plekken, thuis, in de woning van een familielid of vriend, in een uitvaartcentrum naar keuze, een rouwkamer van de kerk of de uitvaartvereniging of in een (tijdelijk te plaatsten) tuinhuis.

Een voordeel van thuis opbaren kan zijn dat de nabestaande zonder afspraak in alle rust afscheid kunnen nemen. Een thuis opbaring kan in bijna alle gevallen.

Bij een opbaring in een uitvaartcentrum of rouwkamer kunnen de nabestaande op afspraak afscheid nemen. Soms heeft een uitvaartcentrum een 24 uurs kamer. In dit geval krijgen de nabestaande een sleutel/code en kunnen zij 24 uur per dag langkomen.

Niet alleen de plaats van opbaren kent vele mogelijkheden maar ook de wijze van opbaren. U kunt kiezen voor een opbaring op bed, in een (zelfgemaakte) kist of baar met een koelplaat. Maar ook Thanatopraxie, een lichte vorm van balseming, het gebruik van de biosac 200 en het opbaren op graszoden behoren te de mogelijkheden.

Waar vindt het afscheid plaats?

Het uitgangspunt om de locatie van het afscheid te bepalen, is altijd: Wat past bij de overledene en de nabestaanden.

Het afscheid kan op vele locaties plaatsvinden, bijvoorbeeld: in de (buiten) aula van het crematorium, de kerk, in de eigen tuin, de loods van het werk, een restaurant, de kantine van de sportclub of in de eigen huiskamer.

sfeerbeeld-kaarslicht
sfeerbeeld-rouwbloemen
sfeerbeeld-rouwstoet
sfeerbeeld-uitvaart-afscheid
sfeerbeeld-persoonlijk-afscheid

Dag en nacht 24/7 bereikbaar: 06 - 42 08 60 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent