Na het overlijden

Goede zorgen na het overlijden

Bij een overlijden thuis belt u - zodra u daar aan toe bent - altijd eerst de huisarts. Daarna kunt u dag en nacht contact met mij opnemen. In overleg spreken wij af wanneer en waar ik naar toe kom.

Welke zaken komen na het overlijden aan bod?

  • De laatste verzorging;
  • Het bespreken van de uitvaart;
  • Bespreken van de details voor het afscheid;
  • Hulp bij het maken van keuzes;
  • De keuze voor de locatie om de overledene op te baren;
  • Het bepalen van de wijze van opbaren;
  • Het kiezen van een locatie voor de afscheidsceremonie.

De laatste verzorging

Ik zal u vragen of u wilt helpen bij de laatste verzorging. Bij de laatste verzorging kunt u denken aan het uitzoeken van de kleding, het wassen van het lichaam, het insmeren met bodylotion, scheren, nagels knippen, haren kammen en het aanbrengen van make-up.

Voor nabestaanden kan het fijn zijn om de laatste verzorging zelf te doen, al dan niet met mijn hulp. Mocht het om welke reden dan ook niet mogelijk zijn om dit zelf te doen, dan geef ik samen met mijn collega de laatste verzorging.

Het bespreken van de uitvaart

De eerste grote lijnen voor het afscheid worden vaak op de dag van het overlijden besproken. Zoals de keuze van begraven of cremeren. De locatie waar het afscheid zal plaatsvinden en of er een condoleance plaatsvindt, voorafgaand aan de dag van het afscheid.

Stap voor stap, dag voor dag

In de dagen die volgen, bespreken we stap voor stap de details voor het afscheid. Denkt u bijvoorbeeld aan de vraag: wie draagt de kist, professionele dragers, familie of vrienden? Wilt u als naasten als eerste of als laatste afscheid nemen aan het graf? Zal er een ritueel plaatsvinden, dan wel kerkelijk of niet-kerkelijk. Het vertonen van foto's en welke vorm van (live)muziek?

Ik luister in deze dagen naar uw wensen, vertel wat mogelijk is en help u bij het maken van soms lastige keuzes. Zo bereiden we met elkaar het afscheid van uw dierbare voor.

(Thuis)opbaring

Opbaren kan op verschillende plekken. Thuis, in de woning van een familielid of vriend, in een uitvaartcentrum naar keuze, een rouwkamer van de kerk of de uitvaartvereniging of in een (tijdelijk te plaatsen) tuinhuis. Een voordeel van thuis opbaren kan zijn dat de nabestaanden in alle rust afscheid kunnen nemen, zonder afspraak. Een thuisopbaring kan in bijna alle gevallen.

Opbaring in een uitvaartcentrum of rouwkamer

Bij een opbaring in een uitvaartcentrum of rouwkamer kunnen de nabestaanden op afspraak afscheid nemen. Soms heeft een uitvaartcentrum een 24-uurskamer. In dit geval krijgen de nabestaanden een sleutel/code en kunnen zij 24 uur per dag langskomen.

De wijze van opbaren

Niet alleen de plaats van opbaren kent vele mogelijkheden, maar ook de wijze van opbaren. U kunt kiezen voor een opbaring op bed, in een (zelfgemaakte) kist of een baar met een koelplaat. Maar ook een lichte vorm van balseming (Thanatopraxie), het opbaren op graszoden en het gebruik van de Bio Sac 200 behoren te de mogelijkheden. De Bio Sac 200 biedt een natuurlijke en biologische methode die ervoor zorgt dat de overledene ongeveer vijf dagen mooi kan worden opgebaard, zonder koelplaat of invasieve behandeling.

Waar vindt het afscheid plaats?

Het uitgangspunt bij het bepalen van de locatie van het afscheid is altijd: wat past bij de overledene en de nabestaanden. Het afscheid kan op vele locaties plaatsvinden, bijvoorbeeld: in de (buiten)aula van het crematorium, de kerk, de eigen tuin, de loods van het werk, een restaurant, de kantine van de sportclub of in de eigen huiskamer.

sfeerbeeld-kaarslicht
sfeerbeeld-rouwbloemen
sfeerbeeld-rouwstoet
sfeerbeeld-uitvaart-afscheid
sfeerbeeld-persoonlijk-afscheid

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent