Home > Praten over de dood

 

Praten over de dood

Hij raakt best een gevoelige snaar, de SIRE-campagne met de slogan ‘De dood: praat erover, niet eroverheen’. Ik heb er in ieder geval veel reacties op gekregen. Men herkent zichzelf erin, of anderen in hun omgeving. Want ook al is de dood de enige zekerheid in ons leven, we houden de boot het liefst af. Heel menselijk.

En tóch, als ik met mensen een voorgesprek heb over de mogelijkheden van een uitvaart, is de conclusie eigenlijk altijd: ‘Wat fijn dat we het hierover kunnen hebben!’ Het kan zelfs opluchten, omdat mensen helder krijgen wat ze wel of niet zouden willen. Zeker als blijkt dat er veel meer kan dan men denkt. Simpele dingen vaak.

Zulke voorgesprekken voer ik met heel verschillende mannen en vrouwen. Soms is iemand ziek en is duidelijk dat het leven binnenkort eindigt. Maar ik spreek ook kerngezonde mensen die het belangrijk vinden om hun partner of kinderen later tijd en stress te besparen. En die gesprekken zelf zijn ook al heel waardevol.

Natuurlijk is dood geen feest, ook niet als je uitvaart al een stukje is voorbereid. Maar het kan jou en je naasten wel rust geven als je wensen op papier staan. Je nabestaanden houden dan in een turbulente periode meer tijd over voor elkaar en voor hun verdriet. En ook dan blijft er echt nog genoeg te regelen over. Na een voorgesprek leggen we vast wat is besproken en dat document bewaar je tot het nodig is. Misschien pas over 20 jaar. Tussentijds kun je het altijd zelf aanvullen of aanpassen. Veel van mijn collega’s werken trouwens op dezelfde manier. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact op.

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent