Hoe vier je moederdag zonder moeder...

Je kunt er de klok op gelijkzetten. Zodra Koningsdag voorbij is, verschuift de aandacht acuut naar Moederdag. Geen ontkomen aan. Vrolijke spotjes op de radio, parfumeriefolders in de bus, tv-reclames met grote bossen bloemen. Misschien zal dit niet iedereen meteen opvallen, maar als je moeder niet meer leeft, word je elke keer met de neus op de feiten gedrukt door stralende beelden en ronkende teksten als ‘Jouw moeder verdient het allerbeste!’ Zelfs als je er voorheen thuis niet veel aan deed, wordt Moederdag hierdoor een dag met een extra scherp randje. Gemis. Verdriet.

Rituelen
Doe je alsof het je niet raakt? Huil je in stilte? Je kunt je verdriet ook een andere wending geven. Maak van Moederdag een eerbetoon aan jouw moeder! Er zijn mooie manieren om dat te doen. Het graf of de uitstrooiplek bezoeken met een enorm boeket of een simpele bloem is er natuurlijk een van. Maar ook thuis kun je een mooi ritueel creëren. Haal fotoalbums voor de dag en vertel over een gebeurtenis waarin je moeder centraal staat. Maak haar favoriete taart of gerecht en deel het recept uit. Je kunt dit (met anderen) zelfs uitbreiden tot een heel Moederdagdiner, waarbij jullie bij elke gang een bijzondere herinnering ophalen. Hield je moeder van wandelen of maakte ze vroeger graag uitstapjes? Ga dan op deze zondag (met je broers en zussen) naar een plek waarvan ze hield of waar jullie samen zijn geweest.

Kaartje of bezoekje aan een andere vrouw
Je kunt op Moederdag ook aandacht geven aan een levende vrouw die jou of je moeder heeft gesteund. Ook met haar kun je waardevolle herinneringen delen. Zo geef je deze toch lastige dag een positieve lading.

Tenslotte: is iemand in jouw omgeving kort geleden haar/zijn moeder verloren? Stuur een berichtje of ga even langs. Medeleven kost niets en wordt meestal enorm gewaardeerd!

Dag en nacht bereikbaar: 06 - 42 08 60 22