Hoe help je écht na een overlijden?

Reageren op een sterfgeval, het kan een echte hoofdbreker zijn.  Je hoort dat een bekende net is overleden en misschien is je eerste impuls: laten we meteen een advertentie plaatsen of bloemen regelen! Met de vriendengroep, als collega’s, namens de buren of de voetbalclub. Dit gebeurt natuurlijk met de beste bedoelingen maar toch is mijn advies: wees niet te snel! Wacht even tot de familie met informatie naar buiten komt. Misschien willen ze helemaal geen bloemen bij de uitvaart of alleen losse witte tulpen. En dan kom jij aanzetten met een bloemstuk met roze lelies... Of stel je voor dat je advertentie eerder in de krant staat dan die van de familie. Dat is best pijnlijk.

 

Doe praktische klusjes
Gelukkig is er genoeg dat je wél kunt doen in de eerste week na een overlijden. Hele praktische dingen waarmee je een familie enorm helpt. Een paar suggesties:

Neem wasgoed mee. Dat blijft vaak dagenlang liggen.

Doe boodschappen of hang een zak broodjes aan de deur. Eten schiet er soms bij in.

Geef een pan soep af. En nee, je hoeft niet per se binnen te komen.

Vang kinderen of de hond op. Dat geeft ruimte, al is het maar voor een dutje.

Maai het gras of sproei de tuin.

 

Neem zelf contact op
Het allerbeste advies is dit: zoek zelf contact. Een appje met ‘Je mag me altijd bellen, hè!’ is vast oprecht gemeend, maar de meeste nabestaanden doen dat gewoon niet. Dus: ga langs of pak de telefoon. Dat is misschien spannend, maar je hoeft er geen uitgebreid gesprek van te maken. Hou het gerust klein en vraag of je je handen uit de mouwen kunt steken. Men zal je er dankbaar voor zijn.

En die advertentie? Die kan later nog wel.

Dag en nacht bereikbaar: 06 - 42 08 60 22