Een eigen plek in de natuur

Home > Een eigen plek in de natuur

“Ik wou dat ik gewoon in de natuur begraven kon worden. Niet te ingewikkeld, zonder grafsteen en zo.”

 

Wist je dat dit tegenwoordig ook echt kan? In heel Nederland – en ook in Noord-Holland – worden natuurbegraafplaatsen aangelegd.

Op landgoederen bijvoorbeeld, in een bos of op een heideveld, in een polder of in een compleet nieuw natuurgebied, zoals in Alkmaar.

Zeker voor mensen die bij leven graag in de natuur zijn, is het een aantrekkelijk alternatief, merk ik. En behalve dat het een mooi idee is om na je overlijden opgenomen worden door moeder natuur, is het ook om andere redenen bijzonder. Vooral vanwege de eeuwigdurende grafrust. Het is en blijft jouw (of jullie) plekje in de natuur, dat nooit geruimd wordt. En anders dan op een reguliere begraafplaats liggen de grafplaatsen niet vooraf vast, maar kun je zelf je plek uitzoeken en reserveren. Je betaalt hiervoor eenmalig aankoopkosten en meer niet. Ook nabestaanden hoeven er later geen grafrechten meer over te betalen. Dat maakt natuurbegraven dus heel toegankelijk.

Je moet je wel realiseren dat een natuurgraf geen traditionele herdenkingsplek is. Dit betekent ook: geen steen of ander monumentje, geen bloemetje op een verjaardag, geen lichtjes. De plek wordt hooguit gemarkeerd door een boomschijf met inscriptie, en ook die gaat uiteindelijk op in de natuur. Kunnen nabestaanden een graf dan nog wel terugvinden? Jazeker, want van elk graf worden de coördinaten in een register bewaard.

Natuurlijk valt er nog meer te vertellen over natuurbegraven. Dat er ook urnengraven zijn, bijvoorbeeld. En dat je de afscheidsceremonie eromheen net zo persoonlijk kunt maken als je wilt. Praat je daar graag eens verder over, neemt dan gerust contact met mij op.

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent