Een bloemetje meenemen, of juist niet?

Home > Een bloemetje meenemen, of juist niet?

 

Wij Nederlanders zijn over het algemeen echte bloemenmensen. We delen door het jaar heen heel wat boeketten uit om anderen te feliciteren of een hart onder de riem te steken. En zeker in dit Moederdagweekend zal de bloemenbranche weer goede zaken doen. Een mooie gelegenheid om het hier eens te hebben over het geven van bloemen na een overlijden. Want ik merk dat mensen dat soms lastig vinden.

Mag je eigenlijk altijd bloemen meenemen naar een overledene, als teken van liefde of respect? Ja, in principe mag dat zeker, ténzij de familie – soms namens de overledene – aangeeft dat zij dit niet willen. Ook kan op de rouwkaart het verzoek staan om in plaats van bloemen aan een goed doel te doneren. Als ik je een advies mag geven: volg zulke wensen, want ze zijn uit volle overtuiging uitgesproken. Ook al vind jij het zelf nog zo jammer. Misschien had de overledene echt niets met bloemen, of vond hij of zij het verspilling. Neem de eerstvolgende keer dan gewoon een bloemetje mee voor de nabestaanden.

Soms geeft de familie een soort dresscode voor bloemen: in één kleur bijvoorbeeld of juist een bonte boel. Of er staat op de kaart iets als: moeder hield van tulpen. Ook hiervoor geldt: luister ernaar, want die wens weegt nu zwaarder dan wat jij mooi vindt.

Zijn er geen instructies, volg dan vooral je hart. Kies bijvoorbeeld een paar bloemen met een mooie symboliek of een boeket met seizoensbloemen. Leg ze naast de kist, want de plek op de kist is voor de naaste familie. Vind je het echt moeilijk, dan kun je ook de uitvaartbegeleider om advies vragen. En bedenk: jouw aanwezigheid en medeleven zijn voor de nabestaanden in deze dagen het meest waardevol.

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent