Doe altijd wat goed voelt, dat is vrijheid

Home > Doe altijd wat goed voelt, dat is vrijheid

 

Marieke werkt sinds 6 jaar als hoofd coördinator in het Hospice. Regelmatig schrijft zij recht vanuit haar hart ver- halen, binnenkort verschijnt haar 2e magazine @marieke

Doe altijd wat goed voelt, dat is vrijheid Twee bruine ogen kijken mij ondeugend aan terwijl me- vrouw vraagt: "Mag ik uw wachtwoord van de WIFI?, ik wil straks even facetimen met mijn broer en laten zien waar ik nu zit". Ze is de negentig gepasseerd maar tot voor kort nog een actieve vrouw met een groot sociaal netwerk. Reden van opname in het hospice was uitbe- handeld na borstkanker. We spreken dan van palliatieve terminale zorg.Alles gericht op comfort voor de bewoner.

Mevrouw loopt nog wat rond in haar kamer achter een rol- lator. Vermaakt zich prima met het doen van kaartspelletjes, krant lezen maar het hoogte punt van de dag het bezoek van haar vriendin. Al zeventig jaar delen ze lief en leed, ze is als een zusje voor mevrouw. Een neef van attendeerde ons erop dat mevrouw ook heel muzikaal is. En zo gebeurde het dat er op een mooie lentedag een aantal dames, onder leiding van een dirigent, buiten in de tuin voor mevrouw stonden te zin- gen. Ze was ontdaan, maar even later zong ze uit volle borst mee. Ook kwam er een blokfluit duo een concertje geven, sprakeloos was mevrouw. Haar vriendin had voor iedereen een roos meegenomen, zij zat ook in het "complot". Momen- teel zijn er beperkingen rondom bezoek in verband met co- rona. Toen het voorstel kwam om raambezoek te ontvangen zei mevrouw: "ik ben toch geen dame van lichte zede?". Na de lunch is het mijmertijd. Ze gaat dan lekker in haar sta-op stoel zitten, voetjes omhoog. Soms vallen haar ogen dicht, soms gewoon wat mijmeren. Mijmeren een wat ouderwets woord. Tegenwoordig noemen wij dit "mediteren". Ze heeft een bewogen leven achter de rug. Als kind verbleef me- vrouw in het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Ze kwam hier terecht toen beide ouders in het ziekenhuis lagen. Gekleed in zwarte kleding met cape waren deze kinderen herkenbaar in de grote stad. Toen ze TBC kreeg moest ze in trein 8.28 naar Soest. Hier kwamen patiënten om te rusten en kuren in 'gezonde lucht'. Als kind moest ze hard werken, helpen bij de boer. Ik word geraakt als ze vertelt: "Doe altijd wat goed voelt, dat is vrijheid". Op de vraag waar mevrouw het meest dankbaar voor is verteld ze:" ik mocht vroeger eigenlijk alles, maar af en toe een tik op de vingers hoorde erbij, dat was toen de opvoeding". Opval- lend blijft dat mevrouw haar leven lang voor anderen heeft gezorgd. Nooit klagen maar dragen zou haar motto kunnen zijn. De opname in het hospice was voor mevrouw confron- terend, je wordt met de neus op de feiten gedrukt, je wordt niet meer beter. Hier wordt er goed voor mij gezorgd, niets is te veel. Mevrouw is bescheiden, vraagt geen aandacht, is stilletjes aanwezig. Voor haar gaan we de Ambulancewens regelen, ze wil nog graag één keertje naar het strand en langs de bollenvelden. Uit ervaring weten we dat we met sommige wensen niet te lang moeten wachten. We gaan ervoor zorgen, zoals mevrouw altijd voor anderen heeft gezorgd.

*Marieke werkte jaren lang als verpleegkundige en 'prikzuster' en sinds 6 jaar is zij hoofd coördinator in het 'Hospice in Vrijheid'.
Regelmatig schrijft zij recht vanuit haar hart verhalen die zij plaatst op Social Media. Binnenkort verschijnt haar 2e magazine @marieke met daarin mooie, intense, warme en ontroerende gebeurtenissen. Meer informatie over dit magazine? Vraag het gerust.

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent