As: een mooie plek waard

Home > As: een mooie plek waard

Wanneer een dierbare begraven is, ontstaat er vanzelf een duidelijke herinneringsplek, zelfs als je er niet vaak komt. Bij een crematie ligt dit open en komt uiteindelijk de vraag: wat doen we met de as? Het is in ieder geval fijn om te weten dat deze beslissing geen enkele haast heeft. De as van een overledene mag sowieso op z’n vroegst pas 30 dagen na de crematiedatum worden opgehaald. Daarna zijn er veel manieren om de as een liefdevolle bestemming te geven. Dat hoeft niet allemaal in één keer en ook niet op één plek.

Zoals bij zoveel zaken rond een overlijden, geldt ook hier: praat erover met elkaar. Daar hoef je niet ziek voor te zijn en het hoeft ook geen topzwaar gesprek te worden. Misschien heb je een favoriet plekje waarvan je weleens denkt: goh, hier zou ik best mijn as willen laten verstrooien. Spreek dat gerust uit of schrijf het op voor je nabestaanden. Je kunt ook aan je geliefden vragen wat zij het liefst met jouw as zouden willen doen.

Iemand begraven mag maar op één locatie gebeuren. Voor as gelden minder strakke regels. Stel: je partner wil je het liefst in een mooie urn thuis houden, jij wilt je as laten verstrooien op jullie vaste vakantiestek en je dochter zou graag wat van je as in een mooie hanger verwerken. Dit kan allemaal. Ook stap voor stap. En gaat de voorkeur uiteindelijk toch uit naar een openbaar toegankelijke plek, dan kun je de urn op een begraafplaats ook laten bijzetten in een muur en zelfs laten begraven.

Uitvaartbegeleiders weten heel veel over asbestemming, regels en eventuele kosten. Wil je hier meer informatie over, vraag het dan gerust aan mij of een van mijn collega’s.

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent