Een avond infotainment over de dood

Home > Een avond infotainment over de dood

Families begeleiden bij het organiseren van een afscheid is natuurlijk het belangrijkste stuk van mijn werk en dat van mijn collega-uitvaartbegeleiders.  Daarnaast is er nóg iets dat we met liefde doen: mensen uitnodigen om de dood als gespreksonderwerp toe te laten. Onder meer door informatie-evenementen te organiseren. Waardoor je ook leert wat allemaal mogelijk is als je een afscheid moet regelen.

Gelukkig merk ik dat mensen meer over de dood willen lezen, erover durven praten en gaan nadenken over hun eigen afscheid. En ik merk ook dat de behoefte aan een persoonlijke invulling van een uitvaart groeit. Positieve ontwikkelingen die een overlijden natuurlijk niet makkelijker maken, maar wel helpen om ermee te dealen.

Is de dood daarmee uit de taboesfeer? Zeker niet. Want ik ervaar ook nog steeds dat mensen liever de boot afhouden, vanuit de (onbewuste) gedachte: als we er niet over praten, gaat het onze deur misschien voorbij. Later, dan hebben we het er wel eens over. Maar de enige zekerheid die we hebben in het leven is dat het ooit ophoudt. En wanneer is ‘later’ dan wél?

Juist daarom vindt binnenkort een evenement plaats dat heel goed aansluit bij de trend om de dood bespreekbaar te maken. Op woensdag 1 april organiseer ik met een aantal collega’s uit de uitvaartwereld Het Slotstuk, een informatieavond waarop we vanuit verschillende invalshoeken vertellen over wat er te kiezen valt bij een afscheid. Want pas als je dat weet, kun je keuzes maken.

Een informatieavond dus, en een heel bijzondere, want we geven er een luchtige toets aan. Daarom noemen we het liever ‘infotainment’. Vier sprekers geven een korte presentatie over wat zij doen: een afscheidsfotograaf, een thanatopraxeur (balsemer), een arts (over palliatieve sedatie en euthanasie) en ikzelf (over gesprekken voor overlijden). De onderwerpen worden op een humoristische manier aan elkaar geknoopt door cabaretier Marleen Bekker. Op de website hetslotstuk.jimdofree.com lees je meer over deze avond in De Goorn, die gratis te bezoeken is. En kun je er niet heen, maar heb je wel vragen? Uitvaartbegeleiders beantwoorden ze graag voor je. Dat hoort bij ons vak.

Het Slotstuk is verplaatst naar 16 september ivm het Coronavirus.

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent