Kerstgemis

Home > Kerstgemis

Kerstgemis 

Voor veel mensen is het nu ‘the most wonderful time of the year’, voor anderen een periode die ze het liefst zouden overslaan. Misschien omdat ze er nooit zo van hebben gehouden, misschien ook omdat het de eerste keer is dat ze Kerst vieren zonder een overleden dierbare. Of de tweede keer, of de derde. Want Kerstgemis blijft altijd een beetje schrijnen.

Eén magische oplossing om de decemberdagen op een fijne manier door te brengen, is er niet. Dit brengt me op het belangrijkste advies dat ik je geven kan: doe vooral wat goed voelt voor jou of jullie. En is dat totaal iets anders dan je vroeger deed: prima. Zelfs thuisblijven en netflixen is een optie, als het je ontspant. Ga in op uitnodigingen van zorgzame familieleden of vrienden, maar alleen wanneer jij echt wilt, en maak een escape bespreekbaar. Dat je de vrijheid hebt om eerder weg te gaan, of dat er een bob is die jou dan kan thuisbrengen. Denk er tijdig over na, hoe moeilijk het ook is. Je zult je dan minder snel laten overhalen tot keuzes waar je niet achter staat.

En wat als jij die bezorgde zus, dochter of vriend bent? Geef hem of haar in ieder geval de kans om die keuzes te maken. Misschien is het slikken als een jarenlange familietraditie doorbroken wordt, maar als je er samen over praat, is er vast iets te bedenken dat voor iedereen fijn is. Een lange wandeling die je afsluit met chocolademelk en taart. Samen naar de film. Of boerenkoolstamppot met worst in plaats van een vijfgangendiner.

Wat voor iedereen geldt die in december met rouw moet dealen: laat jullie dierbare aanwezig zijn. Maak ruimte voor herinneringen. Kook een favoriet gerecht, deel je mooiste verhalen over hem of haar. Huil en lach. Het mag allemaal. Juist nu. En hebben jullie al je liefsten nog wél om je heen aan het eind van het jaar? Wat een geluk! Spreek dat gevoel van dankbaarheid vooral uit aan de kersttafel. En geniet van het moment.

Ik wens jullie de mooist mogelijke tijd van het jaar toe.

 

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent