Uitvaarten en verzekeringen: wat moet en wat mag?

Home > Uitvaarten en verzekeringen: wat moet en wat mag?

“Hoe zit dat nu eigenlijk met uitvaartbegeleiders? Werken jullie alleen voor vaste verzekeraars? En heb ik met een verzekering zelf nog wat te kiezen?” Vragen als deze krijgen mijn collega’s en ik nogal eens voorgelegd. Eigenlijk is het heel eenvoudig: iedereen in Nederland heeft dezelfde keuzevrijheid als het gaat om het invullen van een begrafenis of crematie. Of je nu bent verzekerd of niet. Dat begint met bepalen door wie je een uitvaart wilt laten verzorgen. (En zelfs dát is trouwens niet verplicht. Je mag de organisatie ook zelf doen, maar de vraag is of je dit wilt.)

Wel is het zo dat de meeste verzekeringsmaatschappijen samenwerkingsverbanden hebben met vaak grotere uitvaartverzorgers, regionaal of landelijk. Als je na een overlijden direct contact met je verzekeraar opneemt, zullen zij je daar altijd naar doorverwijzen. Maar dit hoef je dus niet te volgen.

Nog een veelgestelde vraag: “Is het dan niet veel goedkoper als ik kies voor de uitvaartbegeleider van mijn verzekeraar?” Hierop is het antwoord iets minder simpel. Ja en nee. De standaard diensten van een uitvaartverzekeraar zullen inderdaad altijd voordeliger zijn dan van een zelfstandige uitvaartbegeleider. Zeker als je hebt gekozen voor een naturaverzekering met een vast pakket. Maar de meeste mensen wijken mensen daar uiteindelijk toch vanaf of ze voegen iets toe, en dan wordt het ineens een stuk duurder. Het prijsverschil met andere uitvaartverzorgers is dan vaak verdwenen.

“Ik ben lid van een uitvaartvereniging bij mij in het dorp. Bepalen zij hoe mijn uitvaart eruit komt te zien?” In grote lijnen werkt een uitvaartvereniging hetzelfde als een verzekeraar. Ook zij kopen diensten in bij vaste uitvaartbegeleiders. Maar hier geldt precies hetzelfde: het is aan jou om te bepalen wat je wilt.

Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is: laat de uitvaartbegeleider van jullie keuze alle kosten vooraf goed op een rijtje zetten. Hij of zij zoekt ook voor je uit wat de verzekering of vereniging uitkeert. En vooral: kies een uitvaartbegeleider met wie je een klik hebt. Vertrouw op je gevoel.

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent