Balsemen, niet alleen voor mensen met koninklijk bloed

Home > Balsemen, niet alleen voor mensen met koninklijk bloed

Er gebeurt de laatste jaren veel op uitvaartgebied. En dat is mooi, want dit creëert allerlei mogelijkheden om een afscheid naar eigen wens vorm te geven. Een vrij nieuwe ontwikkeling in Nederland is thanatopraxie. In gewoon Nederlands: licht balsemen. Ik hoor je denken: balsemen, dat is toch iets voor koningshuizen? Of voor communistische leiders? Ja en nee. Volledig balsemen, waardoor een lichaam tientallen jaren geconserveerd blijft, wordt inderdaad zelden toegepast op gewone stervelingen zoals jij en ik. Maar de líchtere vorm van balseming, die lichamelijke veranderingen na een overlijden tijdelijk tegenhoudt, is flink in opkomst.

Een groot voordeel van thanatopraxie is dat een overledene dan niet gekoeld hoeft te worden. Thuis opbaren is hierdoor makkelijker te realiseren, in een meer ontspannen setting. Het lichaam blijft ook langer zachter, warmer, en krijgt een minder bleke kleur. Voor nabestaanden is dit vaak een belangrijk keuzeargument. Mensen ervaren daardoor een lagere drempel om een overledene aan te raken, te knuffelen. Dit kan enorm helpen in het proces van verdriet en acceptatie.

Je moet je wel realiseren dat balseming geen zalfje is, maar een lichamelijke ingreep. Een beetje te vergelijken met een transfusie. Technisch uitgelegd: de lichaamseigen vloeistoffen van de overledene worden via de halsslagader uit het lichaam gespoeld en vervangen door een tijdelijk conserverende vloeistof. Alleen een specialist die hiervoor is opgeleid, mag deze handeling uitvoeren. Dat kan overigens ook gewoon thuis plaatsvinden en het gebeurt altijd met liefde en respect. Lichte balseming is ook niet extreem duur. Het kost hooguit iets meer dan opbaring waarvoor een koelplaat moet worden gehuurd.

Ook voor thanatopraxie geldt: het is een prachtige mogelijkheid die je met elkaar kunt bespreken. En wil je er meer over weten? Neem dan contact op.

Dag en nacht bereikbaar: 06 – 42 08 60 22

Reactie van Joan Mamadeus op 6 september 2019 om 12:47

Mijn man is vorig jaar overleden.
Hij Is opgebaard in huis. Was in de winter.
Mara mijn uitvaartbegeleidster heeft toen aangeraden. Voor balsemen. Zodat de verwarming in huis gewoon aankon.
Ik ben superblij dat hij was gebalsemd. Je zag niks aan de buitenkant.
We zijn super begeleid.

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent