Hoe help je na een overlijden? (deel 2)

Home > Hoe help je na een overlijden? (deel 2)

We hebben het er eerder over gehad hoe je nabestaanden na een overlijden kunt helpen. Omdat ik merkte dat dit een snaar raakte, geef ik hier graag nog wat extra tips.

Mensen vragen zich vaak af wat ze moeten zeggen tegen iemand die rouwt over het verlies van een geliefde. Het belangrijkste advies dat ik je wil meegeven is: leg de lat voor jezelf niet te hoog. Bijna niemand kan verdriet met woorden oplossen. Een luisterend oor zijn is veel waardevoller. Vrijuit kunnen praten over de overledene is voor nabestaanden al fijn. Misschien denk je: ‘Ja, maar dat is toch pijnlijk?’ Geloof me, het is veel pijnlijker voor mensen als hun dierbare níet meer wordt genoemd. Luister dus vooral, zelfs al zijn de verhalen bekend voor je. En wees niet bang voor emoties; ze horen bij het verwerkingsproces.

Mensen die in de rouw zijn, vergeten weleens iets. Een koffieafspraak bijvoorbeeld, of een verjaardag. Zelfs als jullie het er pas nog over hebben gehad. Dat is geen gebrek aan interesse, maar ze hebben dan letterlijk even wat anders aan hun hoofd. Wees een beetje mild en help ze er gerust nog eens aan herinneren. En raakt iemand in een gesprek de draad kwijt, probeer dan wat extra geduld op te brengen.

Nodig een nabestaande eens uit voor een uitstapje. Een wandeling, naar de film of een broodje op het strand. Iets waarvan je weet dat zij of hij dat leuk vindt. En als je aanbod de eerste keer wordt afgewezen, vraag het dan later nog eens. Mensen moeten zichzelf soms weer leren toestaan om plezier te maken.

Je kunt je medeleven ook na maanden nog in een praktische vorm gieten. Door af en toe te koken of de keuken eens een goede beurt te geven, met een kaartje op een bijzondere dag of als je op vakantie bent of kinderen te helpen bij een werkstuk. Echt, er is genoeg waarmee je nabestaanden een waardevol steuntje in de rug geeft!

Dag en nacht 24/7 bereikbaar:
06 - 420 860 22

Ongeacht of en waar u verzekerd bent